Yashar Kemal Memedin kosto – Legenda jättää jäähyväiset

Memedin kosto on Yashar Kemalin pääteoksen, Ohdaketrilogian, viimeinen osa. Myös Hoikka Memedinä ja Haukka Memedinä tunnettu Ince Memed on kurdien ikioma Robin Hood. Tätä hänestä kerrotaan sarjan aiemmissa osissa:
  • Haukkani Memed kertoo Chukurovan sankarin ja Tauruksen lainsuojattoman nuoruusvuosista.
  • Ohdakkeet palavat näyttää Memedin inhimillisen puolen ja kyseenalaistaa sankarimyytin.
Ohdaketrilogian päätösosassa Ince Memedin taru jatkuu ja myös loppuu legendan vaatimalla tavalla.

Yashar Kemal. Memedin kosto.
Jos et tunne Memediä, esittelen hänet sinulle. Memedistä piti tulla maanviljelijä ja vuohipaimen, joka viettää loppuelämän Chukurovan ohdaketasangolla ja menee naimisiin jo lapsuuden leikeistä tutun Hatcen kanssa. Kielletty rakkaus ajaa Memedin pois kotikylästä. Koska nuoren miehen vaihtoehdot ovat vähissä, hän ryhtyy lainsuojattomaksi ja soluttautuu vuorilla toimiviin rosvojengeihin.

Jos et tunne Memediä sinun on hyvä tietää, että legenda Memedistä on suurempi kuin mies itse. Memed on sankari kohtalon oikusta ja muiden päätöksestä. Oikea Memed säälii itseään ja elämäänsä ja jos vain olisi löytynyt keino, hän olisi jättänyt lainsuojattoman elämän sikseen.

Memedin tarina alkoi ensimmäisen maailmansodan jälkeen ja jatkui siitä eteenpäin epämääräisen ajan. Silloin suurmaanomistajat tyrannisoivat Anatoliaa – suurmaanomistajien valtakausi ei Turkissa jäänyt 1800-luvulle. Maanomistajat himoitsivat Anatolian hedelmällisimpiä alueita, valtasivat ne itselleen, terrorisoivat kurdeja ja estivät heitä palaamasta paimentolaisiksi vuorille.

Memedin kosto alkaa siitä, kun Memed on tappanut yhden herroista, Ali Safa beyn. Beyt, agat ja Istanbulin virkamiehet vapisevat:

Koko Chukurova on joutunut varkaan käsiin. Kohta hän panee kätensä alle koko Turkin. Koska kukaan ei ole tarpeeksi mahtava uhatakseen häntä, hän jatkaa agojen tappamista....Kohta hänet julistetaan kansallissankariksi ja hänelle järjestetään voittojuhlia.

Memedin kosto on sikäli aiempia erilainen, että siinä äänessä ovat Memediä jahtaavat agat ja toisaalta monet hänen ystävistään – etenkin talonpojat, heimot ja rosvot. Harva on Memediä tavannut, mutta kaikki tietävät hänestä kaiken. Memedille ihmisenä jää pieni sivurooli.

Memedin perään usutetaan kapteeni Faruk ja pahamaineinen jälkiennuuskija Lisko-Ali. Tapahtumiin osallistuvat lisäksi muun muassa pelkurimainen Murtaza aĝa, uskollinen ja taitava Rampa Ali, äidinkorvike ”pikkuäiti” Sultane sekä Memedin uljas ja haavoittumaton raudikko. Aiempia osia enemmän äänessä ovat myös voimakkaat ja uskolliset naiset.

Jos tunnet Memedin tiedät, että hän on lyhyenläntä talonpoika ja pakolaisvuosien takia melko kapinen. Jos Memed itse saisi päättää, hän haluaisi vain elää rauhassa kauniin Seyraninsa –  nuoruudenrakkaus Hatce on jo suruksemme kuollut – kanssa.

Miten paljon ihminen arvostaa omaa elämäänsä ja miten pitkälle monet, ehkä suurin osa ihmisistä, alentuvatkaan väistääkseen kuoleman....Mitä oikein onkaan tämä pelottava toimintatarmo, rajaton itsepäisyys, tämä kyky kestää hirvittävintä hävitystä vain sen vuoksi että saa elää?

Memed on taistelemassa niin suurta vihollista vastaan ja niin merkittävien elämänarvojen puolesta, ettei sellaista taistelua voi yksi mies voittaa.

Kun mieheen kertyy sankaripölyä ja tarunhohtoa, nostetaan hänet itseään suuremmaksi.

On hänenlaisten miesten ansiota, ettei maailma ole vielä täysin sortunut mielivallan ja vääryyden alle.

Enemmän kuin Hoikasta Memedistä itsestään, Memedin kosto kertoo Memedistä kerrottavista tarinoista, toisiaan seuraavien sankaritarinoiden ketjusta. Tämän ymmärtäminen vapautti Incen itsensä. Kun kirja loppuu Ince Memediä ei enää Anatoliassa tavata.

Minun on pakko myöntää, että Ohdaketrilogian kolmannen osan lukeminen oli raskas kokemus. Kemalin jo nykylukijalle turhan perinteinen kertojanääni on tullut liiankin tutuksi. Anatolian luonto on varmasti ihmeellistä, agojen ahneus kyltymätöntä ja kurdit elämässään intohimoisia. Mutta kun olet lukenut tätä kaikkea 1 500 sivua, alkaa ehdottomasti riittää!

Ohdaketrilogian lukeminen oli työvoitto. Kannattiko se lukea? Kannatti kunnianosoituksena jokaisen alistetun kansan Memedeille, rohkeille köyhien puolesta taisteleville lainsuojattomille. Ymmärrän hyvin, miten aikanaan Kemal antoi äänen äänettömille ja miksi hän oli monesti ehdolla nobelistiksi.

Trilogian viimeisen osan myötä jätän ilomielin jäähyväiset tätieni ja setieni kirjahyllyjen suosikkikirjalle, Suuren Suomalaisen Kirjakerhon ilmeiselle hittikäännökselle. Ja nyt tiedän, ettei Memed ollut haukka vaan tarunhohtoinen kurdi, joka on ansainnut paikkansa Robin Hoodien, Jesse Jamesien ja Billy the Kidien eli legendaaristen lainsuojattomien rivistössä.

Kommentit

Susanna Rautio Goodreadsissä

Susanna's books

Sons and Lovers
it was amazing
Jos ottaisin jonkun kirjan autiolle saarelle, se olisi tämä. Luin kirjan ensimmäistä kertaa 19-vuotiaana ja sen jälkeen useasti suomeksi ja englanniksi. Se on todella harvinaista. En yleensä lue kirjoja uudelleen. 19-vuotiaana samaistui...

goodreads.com