Yasunari Kawabatan Kioto – Kiotolleni rakkaudella

Yasunari Kawabatan Kioto alkaa kevätkukista ja päättyy talvikukkiin. Vuottakaan ei ole ehtinyt kulua, mutta nuoren Chiekon elämä on muuttunut lopullisesti. Ottotytär löytää kaksoisisarensa Naekon, jota ei tiennyt olevan olemassakaan. Kumpikin tytöistä saa sisaruuden onnen lisäksi kokea ensirakkauden yllätykset.

Yasunari Kawabatan Kioto.

Chieko ja Naeko erotettiin lapsina, sillä kaksostyttöjen uskottiin tuottavan vanhemmilleen häpeää. Löytölapsi Chieko sai etuoikeutetun elämän Kiotossa kangastaiteilijan ja -kauppiaspariskunnan rakastettuna lapsena. Naeko jäi alkuperäisille vanhemmilleen, jotka kuolivat nuorina. Orpotytär eli elämänsä Setripuumetsässä puunhakkaajana.

Erilaisista taustoista huolimatta kaksosissa on paljon samaa – muutakin kuin ulkonäkö. Tytöt ovat puhdassydämisiä ja nykynuoriin verrattuna kovin viattomia iloissaan, suruissaan ja haaveissaan. Kuten japanilaisille kaunosieluille ja esteetikoille sopiikin, tarinaa ja tyttärien tunteita kehystävät luonnon ja vuodenkierron muutokset. Kirsikankukat kukkivat ja varisevat, puiden lehvästöt hohtavat kirkkaina ja myöhemmin värit tummuvat. Setrivuoren neulastupsut muovaavat luonnon taideteoksia ja kirjan lopulla tupruaa jo lunta.

Kaikki Kioton luonnon värit tallentuvat kankaankutojien, myös Chiekon isän, kimonokankaisiin ja obeihin. Kankaiden estetiikka on Chiekon perheen elämäntapa ja kangaskuvioissa taistelevat perinteikäs ja länsimaistuva Kioto. Chieko on perinteinen tyttö, pukeutuu ainoastaan isänsä perinnekankaisiin ja japanilaisvaatteisiin. Chiekon isäpuolta ahdistaa siti: seuraavien sukupolvien kutojamestarit ja uuden sukupolven maku ovat työntymässä etualalle. Onneksi neuvokas tytär ratkoo myös isän bisneshuolet.

Kirjan päähenkilö ei kuitenkaan taida olla Chieko vaan hurmaava Kioto, vanha keisarikaupunki ihastuttavine perinteineen. Kiotolaisten elämää rytmittävät juhlallisuudet omine rituaaleineen: niihin valmistaudutaan huolella ja ne eletään antaumuksella.

Kawabata haluaa kuitenkin tarttua hetkeen, jolloin perinteistä on tullut monille jo hieman kuluneita. Edes perinnetyttö Chieko ei jaksa antautua jokaisen juhlan humuun kun elämään on tullut paljon muutakin: vastalöydetty sisar, ensirakkaus, oma tahto ja voima ottaa vastuuta elämästä. Vitilumen pyörre, joka kiepautti elämän ja sen suunnan.

Monta kirjaa on kutsuttu kunnianosoitukseksi. Yksi tässä joukossa on Kawabatan kunnianosoitus Kiotolle.

Kommentit

Susanna Rautio Goodreadsissä

Susanna's books

Sons and Lovers
it was amazing
Jos ottaisin jonkun kirjan autiolle saarelle, se olisi tämä. Luin kirjan ensimmäistä kertaa 19-vuotiaana ja sen jälkeen useasti suomeksi ja englanniksi. Se on todella harvinaista. En yleensä lue kirjoja uudelleen. 19-vuotiaana samaistui...

goodreads.com