maanantai 29. heinäkuuta 2013

Kolmekymmentäkolme askelta lentämiseen

Erityiskyky ei ole erityislahja. Sen saattaa löytää, kun lakkaa olemasta. Näin oppi haihtumisen taidon Paul Austerin Mr Vertigossa räkänokkainen Walt, myöhemmässä elämässään myös ihmepoikana tunnettu.
Paul Auster. Mr Vertigo.

Ihmepoika oppi lentämään, täsmällisemmin levitoimaan. Eipä ollut levitointi Saint Lousin kaduilla jazzkintuilla vipeltävän kääpiöscattailijan aivan ensimmäinen urasuunnitelma. Mutta niin siinä käy, kun oppipoika kohtaa mestarinsa, mystisen mestari Yehudin.

Levitaatioharjoituksia varten oudosti yhteensopiva kaksikko matkaa Kansasista löytyvään Wichitaan, jonka Walt nimeää herkullisesti Amerikan persläveksi. Siellä nököttävät talorähjä, sikala, kanala sekä vähitellen Waltin ensimmäinen oikea perhe: entinen siouxprinsessa Sue ja kyttyräselkäinen, mutta ihmeellisen sivistynyt Aesop. Tämän moniäänisen orkesterin kapellimestarina toimii Unkarista paennut mustalainen Yehudi.

Maatilalla tehdään kummallisia ja taianomaisia lentoharjoituksia, joissa ensin murretaan henkinen selkäranka ennen kuin uusien taitojen oppiminen on mahdollista. Walt kiroilee, äksyilee, pakoilee ja viimein alistuu käymään läpi kaikki kolmekymmentäkolme lentotaidon oppivaihetta. Harjoitukset sisältävät elävältä hautaamista, ruoskimista, nälkäkuureja, eläinten kusen ja paskan syömistä sekä muuta sellaista.

Lentokoulu on rakkauden koulu ja Waltin kasvutarina. Se opettaa pojalle nöyryyttä ja antaa ihan uuden todellisuuden: perheen, johon voi kiintyä ja rakastua. Pojan kieli ja tavat siistiytyvät, Aesopin sivistynyt seura tartuttaa tyhjäpäähän lukuhalut. Äiti-Sioux ei ole enää isoperseinen mykkä inkkari vaan tarunhohtoisen menneisyyden omistava äitihahmo. Mestarista kehittyy palvottu isäpuoli, molemminpuolisin tunnesitein.

Mr Vertigo sijoittuu 1920-luvulle, iloisuuden ja vallattomuuden vuosikymmenelle. Amerikkalaiset unelmat ovat mahdollisia ja niitä kohti rynnätään pelotta. Amerikkalaiset hullaantuvat jazzista, elokuvista ja baseballista. Jälkimmäinen on tunnetusti yksi Austerin suurista rakkauksista, joten ei ole ihme, että baseball on tuotu kirjaan sekä rakenteeksi että kielikuviksi. Kirja jakaantuu kolmeen lukuun, hyvin erilaiseen pesään, joita kohti on sinnikästä yrittämistä ja monia paloja. Waltkin rakastaa peliä ja jäsentää elämäänsä baseballin käsittein. Kotipesälle taidetaan ehtiä, vaikka kunnaria ei tullut. Yleisö oli tosin siinä vaiheessa siirtynyt muille areenoille.

Waltin monista elämistä levitointiaika oppipoikana ja sitten menestyvänä taiteilijana on kaikkein kiinnostavin. Walt kohoaa ylemmäs sentti sentiltä, kolmeen metriin pitää päästä ja viidessä metrissä ollaan jo enkelten seurassa. Matka ei ratkaise vaan kesto. Walt lentää kuin Lindbergh, joka samanaikaisesti onnistuu ensimmäisenä ihmisenä ylittämään Atlantin yksinään. Ihmepojalta katkeavat siivet, kun toukasta kuoriutuu perhonen: levitointia seuraavat päänsäryt ovat viedä Waltilta hengen. Lapsuuden leikit ovat ohi ja ihmepojasta tulee Mr Vertigo, herra-pelkään-korkeita-paikkoja.

Menestys herättää kateutta ja vihamiehiä riittää. Unelmien vuosikymmenellä on synkeät demoninsa.  Äiti-Sioux ja Aesop joutuvat Klux klux klaanin uhreiksi. Lehdistö on Waltin tukena myötä- muttei  vastoinkäymisissä. Waltin mestarille myynyt isäpuoli Sly haistaa dollareita ja on monet keinot käytettyään valmis siihen pahimpaan: murhaan. Näihin ansoihin kaatuu mestari. Walt jatkaa matkaansa haavoittuneena, mutta viimein omillaan.

Mr Vertigo on kirjallinen road movie. Kirjan sivuilla on vauhdin huumaa, kun  maisemat vilistävät ja karavaani kulkee ennen kuin pöly ehtii laskeutua. Menossa on usein mukana myös Marion Witherspoon. Rouva Witherspoon edustaa 1920-luvun epäsovinaista naishahmoa. Ei ole sattumaa, että gin tonic -pöhnässä hillitömmästi autoileva rouva on myös piinkova liikenainen, joka käyttää miehiä sopivasti omaksi edukseen. Ensin hän oli mestarin rakastajatar, lopussa muutaman miessuhteen taakseen jättäneenä Waltin elämänkumppani.

Tuntemani Paul Auster on aiemmin tuottanut tukun aikalaisromaaneja, joissa on kuvattu amerikkalaista sivistyneistöä myötä- ja vastoinkäymisissä. Mr Vertigo muistuttaa vähintäänkin siitä, että tuotteliaalla amerikkalaiskirjailijalla on muuntautumiskykyä. Sadan vuoden takainen aikaloikka onnistui yli odotusten ja sai aikaan yhden Ison K:n ikimuistettavimmista sankareista, ihmepoika Waltin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Keltaiset kiitokset kommentistasi.