lauantai 24. maaliskuuta 2012

Pariisilainen pahis Amerikassa ja päinvastoin

Kun kirjailija kirjoittaa jostain muusta kirjailijasta kuin itsestään, lopputulos on yleensä keskinkertainen ja vaisu. Silloin ei avata syvästi koskettavaa taiteilijaksi kasvamisen traumaa tai vaikeita valintoja vaan tartutaan tuttuudessaan väljähtäneeseen aiheeseen.

Paul Auster: Näkymätön.
Tällaiseen kirjalliseen laiskuuteen sortuu Paul Auster Näkymättömässä. Kirjan lukeminen pitkästyttää, pitkästyttää ja pitkästyttää. Takakannen kriitikko hihkuu haluavan lukea tämän Austerin parhaan kirjan heti uudestaan. Tämän blogin kirjoittaja haluaisi jättää tämänkin lukukokemuksen postaamisen väliin kun tuntuu, ettei lukemisessa ollut mitään muistelemisen arvoista.

Runoilijaksi Näkymättömässä haluaa parikymppinen Columbian yliopistossa opiskeleva [jossa Austerikin opiskeli, kas vaan!] Adam Walker. Adam on kovin hyvätapainen ja sinisilmäinen, omissa haaveissaan elelevä viehättävä nuorimies, joka yllättäen katoaa opiskelijapiireistä.

Koska kirjan tarinassa sinänsä ei ole tarpeeksi taianomaisuutta lukijan viettelemiseksi, satsaa Auster näkökulmiin. Kronologialle näytetään takapuolta ja Adamin tarinaa ryhtyy selvittämään vanha opiskelukaveri Jim. Jim saa neljäkymmentä vuotta näiden tapahtumien jälkeen Adamilta pyynnön koota omaelämänkerrallinen käsikirjoitus kokonaiseksi kirjaksi. Palasista löytyy selitys siihen, miksi runoilijanalku käänsi selkänsä kirjalliselle uralle ja päätyi kansalaisoikeusjuristiksi.

Syyksi ja selitykseksi paljastuuu Columbiassa vierailevana professorina toiminut Rudolf de Born. Paha ja salaperäinen mies, jolla on ailahteleva naisystävä Margot. Kokeneemmassa Margotissa ja mesenaatiksi haluavassa de Bornissa on Adamille hulluutta koko loppuelämäksi. Oikeudentuntoisen Adamin maailma romahtaa, kun iltaisella kävelyretkellä de Born tappaa heidät yllättäneen ryöstäjän.

De Born pakenee maasta joutumatta tuomiolle, mutta Adam seuraa häntä Pariisiin. Amerikkalainen Pariissa -romantiikka kukoistaa ihmisjahdin keskellä. Siellä nuorimies joutuu kohtaamaan oman pienuutensa ja palaa häntä koipien välissä sisar Gwynin suojiin New Yorkiin. Kaikesta tästä seuraa torjumista, hyväksikäyttöä, insestiä, epätoivoa. Tai sitten ei, sillä Jimin tapaan lukijakin valitsee puolensa kovin löyhin perustein. Kuka keksi kenestä ja mitä - vastaukset päätyvät syöpäsairaan Adamin kanssa manalan tuolle puolen.

Ison K:n kirjailijoiden keskellä Paul Auster on kovin trendikäs ja brändikäs. Tätä aikaa hyvässä ja pahassa. Minulle liian pintapuolista suurmiesten ja -naisten joukossa. Ei voi mitään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Keltaiset kiitokset kommentistasi.