Opaskirja naisista ja heidän haluistaan

Perjantain huvila koostuu kolmesta laajemmasta ja kolmestatoista pikaisesti luetusta novellista.

Alberto Moravia kertoo tarinansa hänelle kotoisalla pelikentällä. Miehet - monet nuoria, useimmat kesänvietossa - yrittävät selviytyä viettien ristiaallokossa. Kertomusten miehet katsovat himoitsemaansa naista ja kuvaavat visuaaliset havaintonsa vertauskuvin: Kirahvi-vaimo, kullanpainava Venusruumis, kreikkalainen tanssijatar.
Miesten suhde afroditeihinsa on kuvattu poikkeuksetta seksuaalisuus etukenossa. Seksifantasioista ei aina päästä tekoihin, välillä päädytään ihan toisenlaisiin tekoihin.

Kiinnostavimmillaan Moravia on pidemmissä novelleissa, joissa himo ja kuolema hipaisevat toisiaan pelottavan läheltä. Novellien loput ovat arvaamattomia. Eikä näissä Moravian myöhemmissä teoksissa - toisin kuin aivan varhaisemmissa, ks. postaukseni 1934:stä - enää pakoteta naisia yksinomaan miesten leikkikaluiksi. Paljon kiinnostavampaa näin!

Kommentit

Susanna Rautio Goodreadsissä

Susanna's books

Sons and Lovers
it was amazing
Jos ottaisin jonkun kirjan autiolle saarelle, se olisi tämä. Luin kirjan ensimmäistä kertaa 19-vuotiaana ja sen jälkeen useasti suomeksi ja englanniksi. Se on todella harvinaista. En yleensä lue kirjoja uudelleen. 19-vuotiaana samaistui...

goodreads.com