Christa Wolf Medeia – Nainen aikaansa edellä

Kuinka pitkään pidät pääsi pystyssä ja uskot omaan vakaumukseesi, jos koko lähiyhteisö kääntyy sinua vastaan? Kuinka nopeasti tuomitset oudonlaiset, oman etusi nimissä, oman nahkasi pelastaaksesi?
Näitä, ja monia muita, toiseuteen liittyviä kysymyksiä joutuu pohtimaan lukiessaan Christa Wolfin hienoa kirjaa Medeia


Christa Wolf. Medeia.

Kysymyksiä on pohtinut varmasti itsekin entisestä Itä-Saksassa lähtöisin oleva Wolf. Wolf entisöi taitavasti Euripideen klassisen Medeian. Rakenteellisesti Wolfin tekstistä löytyy uskollisuutta alkuperäiselle, mutta Medeian henkilöhahmo kirjoitetaan täysin uusiksi. 

kaikki mitä olen tehnyt on rakkauden työtä Olen nyt Medeia kärimyksestä syntynyt – Seneca: Medeia 

Wolfin Medeia ei ole varsinainen draama, mutta siitä saa helposti näytelmäsovituksen. Kuusi ääntä ja kuusi henkilöä on äänessä vuorollaan. Kiinnostavin ääni on varattu Medeialla. Kuninkaantytär, parantaja, kaunotar lähtee Kolkhiista, Mustanmeren rannalta argonautti Jasonin matkaan. Intohimoisen rakkauden liekki sammahtaa Korintissa, jossa laskelmoiva Jason huomaa suhteen virheliikkeeksi. Pystypäinen, omavaltainen ja osaava Medeia on aivan liian näkyvä hahmo korinttilaisille. He näkisivät mieluummin pakolaisen katoavan seinänvieruksiin. 

Tarina on aito tragedia, jossa ylpeä Medeia kulkee päättäväisesti kohti omaa turmiotaan. Yksilöllisen tragedian rinnalla se on yhteisöllinen tragedia, sillä Medeian mukana tuhoutuvat hänen poikansa, Jason, kuninkaantytär ja koko Korintin kuningashuone. Euripiden Medeia oli häikäilemätön lapsenmurhaaja, mutta Wolfen Medeia saa lukijan puolelleen. Nainen, joka oli ajastaan vuosisatoja edellä: syvästi tunteva, oikeudenmukainen ja periaatteilleen uskollinen. Syystäkin hän kysyy:

Entä minä. Onko jossain maailma, voisiko olla jokin aika johon minä sopisin.

Nautin tästä kirjasta erittäin paljon. Ja mietin, miksi Isossa K:ssa on julkaistu niin ällistyttävän vähän [kymmenesosa?] naiskirjailijoita.

Kommentit

  1. Kappas. Eilen kävi mielessäni, että olisipa mielenkiintoista lukea Otavan kirjaston kirjoja. Kivaa, että Tammen kirjaston kirjoihin on jo paneuduttu!

    Kestipä muuten jonkin aikaa kuumeiselta tajuta, että tosiaan, Keltainen kirjasto ja Otavan kirjasto ovat eri asioita...

    VastaaPoista
  2. Otavan kirjasto olisi sikäli järkevämpi valinta, että siinä on, käsittääkseni, puolet vähemmän kirjoja kuin Tammen vastaavassa.

    Melkein innostuin itsekin, kun kävin selaamassa kirjailijaluetteloa. Coetzee ja Naipaul ovat suursuosikkejani!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Keltaiset kiitokset kommentistasi.

Susanna Rautio Goodreadsissä

Susanna's books

Sons and Lovers
it was amazing
Jos ottaisin jonkun kirjan autiolle saarelle, se olisi tämä. Luin kirjan ensimmäistä kertaa 19-vuotiaana ja sen jälkeen useasti suomeksi ja englanniksi. Se on todella harvinaista. En yleensä lue kirjoja uudelleen. 19-vuotiaana samaistui...

goodreads.com