Yiyun Li Yksinäisyyttä kallimpaa – Yksinäisyys on salaisuuden seuralainen

Yiyun Li. Yksinäisyyttä kallimpaa.
Yiyun Lin Yksinäisyyttä kalliimpaa -kertomus johdattaa lukijan outoon tunnelmaan. On hyvin yksityistä, ja myös aikalailla karmivaa. Miljoonien aasialaisten ihmismeri on yhden ihmisen salaisuuksia tulvillaan.

Unohtamisen opettelu ja salaisuuksista vaikeneminen ovat elämässä erityisen vaikeita tehtäviä. Sen tietää neljääkymmentä lähestyvä kaverikolmikko Boyang, Moran ja Ruyun. 
Yksinäisyys tulee salaisuuksien seuralaisena, ja salaisuuksista tulee yksinäisyyden kunniamerkki.
Entisiä ystävyksiä yhdistää, ja lopullisesti erotti, myrkytetty lapsuudentuttu, jota on kirjan alussa tuhkaamassa kolmikon miespuolinen jäsen Boyang.
Hän lähetti kummallekin jokaisen kuukauden ensimmäisenä päivänä viestin, jossa kertoi – muistutti – Shaoain olevan vielä elossa...Moranin ja Ruyun vaikeneminen vahvisti asian olevan niin: määrätietoinen hiljaisuus saattoi tarkoittaa vain sitä, että he olivat uskollisia siinä missä hänkin.
Yksinäisyyttä kalliimpaa on hitaasti avautuva murhamysteeri ja herkkä tarina kaverikolmikosta, johon kuuluneet eivät murrosiässä tapahtuneen välirikon jälkeen tahdo löytää paikkaansa maailmassa. Kaksikymmentä vuotta sitten myrkytetyn Shaoain kuolinviesti on räjähdysainetta unohduksen padoille ja pakottaa jokaisen palaamaan ainakin muistoissaan vielä kerran nuoruutensa käännekohtaan.

Kertomus hyppii Pekingin ja Amerikan välillä ja ottaa parinkymmenen vuoden mittaisia aikaloikkia. Kaikkitietävä kertoja avaa salaisuuden verhoa verkkaisesti - kärsimätön lukija on varmasti vaikeuksissa. Saamme tietää kolmikon asustaneen samalla pihalla ja koulutovereiden Boyangin ja Moranin hitsautuneen jo lapsuudessa symbioottiseksi pariksi. Nuorten väliin kiilaa Ruyan, jolle hellyttävän hyväsydämminen Moran tarjoaa vipitöntä ystävyyttä. Salaperäisestä Ryanista tulee tarinan musta enkeli – orporukka onkin varsinainen kohtalonoikku.

Orpona kasvaneen naisen mielessä voi itää kiihkeää myrkyllisyyttä: kertoja selittää, että toisten elämään sekaantuvan Ruyun ainoaksi saavutukseksi oli jäänyt "muiden tekemän käsikirjoituksen sabotoiminen. Miksikäs ei?"

Lin vierailut kolmikon aikuisuudessa eivät muuta tradegiaa komediaksi. Naisilla on takana muutama kulissiavioliitto tai ihmissuhde, joilla on tavoiteltu joko amerikan kansalaisuutta tai toteutettu vanhempien toiveita. Boyang, joukon ainoa mies, ei muuta pois Kiinasta. Hän ottaa kaiken irti Kiinan yhteiskunnallisesta murroksesta, menestyy liikemiehenä ja etsii seksuaalista lohtua kierrättämällä nuoria naisia.

Suhdedraaman ja murhamysteerin Li taustoittaa politiikalla. Myrkytetty Shaoai osallistui vuoden 1989 suureen opiskelijaprotestiin Taivaallisen rauhan aukiolla. Sen jälkeen naisen elämä syöksyy alamäkeen. Ensin Shaoai erotetaan yliopistosta, sitten hän menettää työ- ja kansainlaisoikeutensa. Ja seuraavaksi hänet myrkytetään – tapahtunutta lieventävänä seikkana Li vihjailee syistä kirjan keskivaiheilla.

Luin Yiyun Lin kirjan tarinana siitä, kuinka salaisuudet voivat myrkyttää elämän ja johtavat väistämättä elinikäiseen yksinäisyyteen. Yksinäisyydestä tulee koko elämän värittävä peruskokemus, vaikka kolmikon lailla löytäisikin jostakusta ihmissuhteesta lopulta laihanlaisen lohdun. Se suojaa jäätävimmältä tuulelta kaikkia elämän ja yhteiskunnan orpoja.

Kommentit

  1. Olen lukenut Yiyun Lin muita kirjoja enkä ole koskaan pettynyt. Tämä menee nhyt lukulistoille heti. Kiitos esittelystä!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Keltaiset kiitokset kommentistasi.

Susanna Rautio Goodreadsissä

Susanna's books

Sons and Lovers
it was amazing
Jos ottaisin jonkun kirjan autiolle saarelle, se olisi tämä. Luin kirjan ensimmäistä kertaa 19-vuotiaana ja sen jälkeen useasti suomeksi ja englanniksi. Se on todella harvinaista. En yleensä lue kirjoja uudelleen. 19-vuotiaana samaistui...

goodreads.com