torstai 21. heinäkuuta 2011

Baskimaan bussiromaani

Bernardo Atxagan Yksinäinen on ehdottomasti ollut yksi isoimmista Ison K:n löydöistäni. Baskikirjailijalta on julkaistu sarjassa kaksi muutakin kirjaa, ensimmäisenä oletettava läpimurtoteos Obababoak ja nyt lukemani Tuolla taivaalla.


Tuolla taivaalla on sellainen minieepos, jonka on vaikea uskoa yltävän lähellekään Yksinäisen tuskaista syvyyttä. Aihe on kuitenkin sama tuttu, baskiterrorismi. Ei kai vain tuore ihastukseni Atxaga ole yhden aiheen kirjailija!

Tuolla taivaalla on omalla pikkuruisella tavallaan liikuttava kirjanen. Kolmikymppinen Irene vapautuu neljän vankilavuoden jälkeen täyteen tyhjyyteen:
perhe, ystäväpiiri, jopa itse yhteiskunta - joka oli vain perheen jatke - olivan lapsuudessa olleet hyvä pakopaikka, jonkinlainen pehmeä matto jota pitkin saattoi kulkea huolettomastia, astua jäääkylmälle lattialle...mutta myöhemmin, sitä mukaan kun ihminen kasvoi ja aikuistui, tuo matto alkaa kulua tai purkautua tai vielä pahempaa...esti liikkumasta mihinkään suuntaan.
Kirja kattaa Irenen ensimmäinen vuorokauden vapaudessa ja pelonsekaisen bussimatkan Barcelonasta Bilbaoon. Bussimatkasta tulee raastava, kun Ireneä seuraavat poliisit tai terroristit, jotka kyseenalaistavat entisen vangin vapauden. Ja Yksinäisen jälkeen on valmis löymään suuriakin summia vetoa traagisesta lopusta. Mutta yllätys on suuri kun Bilbaon taivas ei olekaan harmaa vaan pilvien välistä pilkistää!

Tuolla taivaalla on kirja kirjallisuuden lohduttavasta voimasta. Vankilassa sellikaverit Irene, Margarita ja Antonia pitivät lohduttavaa, ja erittäin laadukasta, lukupiiriä. Lähtiessään vankilasta Irene valitsee mukaansa kymmenkunta kirjaa, joista tärkein ovat Stendhalin Punaista ja mustaa ja Emily Dickinsonin runot.
Ruoholla on niin helppoa:
vain olla vihreä
Mutta ei-kasvinkaltaisten ihmisten maailmassa ongelma on se sama, jonka Michelangelo kuvasi freskossaan: edes Jumala ei kykene koskettamaan Aatamia vaan aina väliin mahtuu pienenpieni yksinäisyys.

PS. Isoa K:ta voisi analysoida myös luettelemalla ja pohtimalla, mistä muista kirjoista kirjat kertovat. Ja sitten lukea ne. Jätän tämän tehtävän jollekulle toiselle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Keltaiset kiitokset kommentistasi.