Elämän kestämätön koleus

Isaac Bashevis Singerin Varjoja Hudsonin yllä niputtaa yhteen kirjaan toisenkymmenen holokaustista selvinneen juutalaisen tarinat.

Heti avausluvussa pääsee tutustumaan heistä keskeisimpiin, vanhenevan ja äveriään Borin Makaverin hovin illanistujaisiin New Yorkissa. Koolla on älykäs sakki, joka hakee elämän ideaa tieteestä, politiikasta, uskonnosta, seksistä, liike-elämästä ja urasta. Amerikka on tuonut taloudellista vaurautta ja arkista elämänjatkuvuutta, mutta mieltä painavat keskitysleireillä kuolleet vaimot, lapset ja läheiset. Ja loputtomasti piinaavat kysymykset elämän oikeutuksesta, tarkoituksesta ja tarkoituksettomuudesta.

Varjoja Hudsonin yllä julkaistiin alunperin jatkokertomuksena vuosina 1957-58 juutalaisessa aikakauslehdessä. Tämä näkyy tekstin tyylissä, sillä luvut katkaisevat episodeja ja kohtauksia.

Jo ensilehdiltä ilmassa on suuren draaman ja jännityksen tuntua. Makaverin ainokainen Anna-tytär on heittäytymässä seikkailuun Hertz Greinin kanssa. Kahden jo naimisissa olevan aikuisen julkinen suhde ajaa Makaverin lähipiireineen kaaokseen.

Mutta kirjan edetessä tarjolla on paljon muutakin. Ihmiskohtaloita käydään läpi yksi kerrallaan ja rakkaus- ja sukudraama muuttuu fatalistiseksi kertomukseksi vääristä valinnoista. Annan ja Hertzin suhde ei kestä, sillä kumpikin on uskoton omalla tavallaan. Rauhaton Hertz etsii tarkoitusta uskonnosta ja luonnonmukaisesta elämästä erakoituakseen lopulta Palestiinaan. Tohtori Margolin päätyy yhteen entisen vaimonsa kanssa, joka hylkäsi tohtorin aiemmin saksalaisnatsin takia. Viisas professori Shrage alistuu spritisti-asuinkumppanin tyranniaan ja vieraantuu tieteestä.

Singerin kirjassa ovat mukana kaikki 1950-luvun suuret aatteet kapitalismista sionismiin ja kommunismiin. Uskovaisia löytyy, mutta onnellisia ei. Murhe hyökkää päälle sivu sivulta kun kaikki toiveet murenevat. Singerille niin tyypilliseen tapaan tuska huipentuu vielä viimeiseen iskuun, kun selviää, että Makarovin uusi vaimo on synnyttänyt sairaan lapsen. Alakuloa tästä hienosta lukukokemuksesta on lukijalle tarjolla useammaksi päiväksi.

Varjoja Hudsonin yllä on paitsi loistava amerikkalais-juutalainen ihmiskuvaus, myös hieno kuvaus New Yorkin noususta, pilvenpiirtäjistä, Broadwaysta ja Manhattanista. Mutta kun kaupunki kohoaa, ihmiset hiipuvat kaupunkikuvasta kuin pilvenpiirtäjien tieltä raivatut hökkelit.

PS. Tämän kirjan kaveriksi sopisivat Jumpha Lahirin kertomukset bengalisiirtolaisista Amerikassa.

Kommentit

  1. Kiitos mielenkiintoista tietoa

    VastaaPoista
  2. Luin myös tämän kirjan aikoinaan. Joo, ei todellakaan mitään kevyttä luettavaa. Varsinkin lopun "huipentuma"sairaine lapsineen alleviivasi koko kirjan henkistä pohjavirettä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Keltaiset kiitokset kommentistasi.

Susanna Rautio Goodreadsissä

Susanna's books

Sons and Lovers
it was amazing
Jos ottaisin jonkun kirjan autiolle saarelle, se olisi tämä. Luin kirjan ensimmäistä kertaa 19-vuotiaana ja sen jälkeen useasti suomeksi ja englanniksi. Se on todella harvinaista. En yleensä lue kirjoja uudelleen. 19-vuotiaana samaistui...

goodreads.com