Eduardo Mendoza Ihmeiden kaupunki – Maailmannäyttely ja kuka olikaan Barcelonan vaikutusvaltaisin mies?

Jos olet kiinnostunut yhteiskuntahistoriasta [tai aikeissa lähteä Barcelonaan], ja otat siitä selkoa mieluiten ihmisenkokoisista tarinoista, kannattaa lukea Eduardo Mendozan Ihmeiden kaupunki.

Eduardo Mendoza. Ihmeiden kaupunki.
Kirja alkaa vuodesta 1887, kun Barcelonassa hekumoi ensimmäisen maailmannäyttelyn rakentamishuumaa. Espoonkokoisessa katalonialaiskaupungissa näyttömölle astuu pojanulikka Onofre Bouvila. Onofre on paennut Barcelonaan Kaakkois-Pyrenneitten karuutta, synkeyttä ja vakivaltaisuutta [juuri tuolla alueella vietin tänä vuonna kesälomaa – ja taisin kokea maisemat vähän eri tavoin].

Barcelonan jättiläistyminen kerrotaan Onofren elämäntarinan avulla. Onofre on kunnianhimoinen, häikäilemätön, säälimätön, mutta barcelonalaiset näkevät hänessä oman self made maninsa. Käärmemies-Onofre ei pelkää anarkiaa, kommunismia, monarkiaa, vallankaappauksia tai hallitsijanvaihdoksia – aina hän löytää taloudellisesti kannattavan katsankannan kulloiseenkin talous- ja valtiomuotoon. Muutamassa vuosikymmenessä Onofresta tulee Espanjan rikkain mies. Omasta mielestään maailman valtias.

Mendoza on sopivasti kirjoittanut romaanin veijarityyliin. Tämähän sopii, sillä Onofre on aikamoinen velikulta, hyvässä ja pahassa, ei lainkaan ristiriidaton henkilö.

Vastenmielisimmillään hän on kääntäessään selkänsä perheelleen [kieltämättä isä oli huikenteleva pelle, mutta äiti olisi silti ansainnut muutaman pesetan] ja ystävilleen [lapsuudenkaverista ei ihan jokainen ole valmis lavastamaan murhaajaa]. Kauneimmillaan hän on outojen, groteskien ja omituisten ihmispolojen ymmärtäjä. Näin hän tutustuu myös keksijä Santiago Bertalliin, jonka tyttärestä Onorfe viimein löytää Sen Oikean.

Kirja päättyy Barcelonan maailmanäyttelyyn 1929, jossa Onorfe ja Maria syöksyvät keksijäisän suunnittelemalla helokopterilla mereen. "Minä kuvittelin että pahuudellani pitäisin maailmaa käsissäni, ja kuitenkin olin väärässä: maailma on minua pahempi."

Mendozasta ei löydy netistä juuri mitään suomeksi, eikä varsinkaan Ihmeiden kaupungista. Enkku-Wikipediasta perustiedot 1943 syntyneestä kirjailijasta >>

Kirjasta on tehty La ciudad de los prodigios -elokuva, ohjannut Mario Camus vuonna 1999.

Kommentit

  1. Tiedot Ison K:n kirjoista ja kirjailijoista ovat välillä aika kiven alla. Tämä olisi yksi asia mitä Tammi voisi petrata vaikka omilla KK:n sivuillaan. Pitäneekin pistää heidän suuntaan kehitysehdotusta.
    Itse innostuin joku vuosi sitten kahlaamaan läpi tätä legendaarista kirjasarjaa läpi, ja jos haluaa tehdä antikoista tilauksen jostain hiukan vanhemmasta KK:n kirjasta, niin ei auta kuin toivoa että googletus tuo jotain tulosta. Niin ja onhan tämä sinun sivustokin ollut isona apuna :).

    -A

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Keltaiset kiitokset kommentistasi.

Susanna Rautio Goodreadsissä

Susanna's books

Sons and Lovers
it was amazing
Jos ottaisin jonkun kirjan autiolle saarelle, se olisi tämä. Luin kirjan ensimmäistä kertaa 19-vuotiaana ja sen jälkeen useasti suomeksi ja englanniksi. Se on todella harvinaista. En yleensä lue kirjoja uudelleen. 19-vuotiaana samaistui...

goodreads.com