sunnuntai 28. lokakuuta 2007

Tajunnanvirta on niin ihanaa, kun sen osaa

Austerlitzini on täynnä hiirenkorvia, kohtia joihin halusin palata ja lainata tässä blogissa. Olen saanut kirjan luettua jo parisen viikkoa sitten, mutta en vain ole ehtinyt kirjoittaa siitä mitään. Työprojekteja on pitänyt jatkaa kotona ja kaiken tämän jälkeen simahdan jo kymmeneltä.

Varsinkin kun juoksulenkki ipodilla, lähes aina, menee arvojärjestyksessäni lukemisen edelle.

Takaisin pääaiheeseen kuitenkin, Austerlitziin. Kirja on niin täynnä metaforia kuin mahdollista. Austerlizt = Pariisin Austerlitz = juutalaisten kuljetusreitit Euroopassa = Auswitz = mielen assosiaatiot = satunnaiset kohtauspaikat = satunnaiset muistinväläykset.

En varmaan enää koskaan matkusta Keski-Euroopassa junalla ajattelematta juutalaisten keskitysleirikuljetuksia. Entäpä kuinka paljon ajatellaan brändien historiaa puhuttaessa eettisestä kuluttamisesta? Jos Wolkswagenilla ja Mersulla on yritystarina, niistä on varmasti kuitattu muutama vuosi unohdukseen.

Kirjaa lukiessa oli uskomattoman hienoa sen kerronta. Unohdin jatkuvasti, ettei kertoja ollut Austerlitz vaan joku "matkaystävä".

Yksi sitaatti on pakko lainata:
"Tuntuu kuin liikkuisi niissä [valokuvissa], ikään kuin kuuluisi pieniä epätoivon huokauksia...ikään kuin valokuvissa itsellään olisi muisti, kuin ne muistaisivat meidät, millaisia me eloonjääneet ennen vanhaan olimme ja millaisia olivat ne, jotka eivät enää ole joukossamme".

Tämä raskas kirja pääsee toppilistalleni keveästi. Toisen kuin nyt työn alla oleva Sputnik, rakastettuni,

Nippelit: Tässä kirjassa mainitaan Helsinki kun kuunneltiin vapaan maailman radioita.

3 kommenttia:

  1. Harvoin käy niinkuin tämän kirjan lukemisen jälkeen: viimeiselle sivulle tultua olisi halunnut heti aloittaa alusta uudelleen.

    VastaaPoista
  2. eikö sputnik pääse "toppilistalle"??? buu sputnik on ihana kirja <3

    VastaaPoista
  3. Ei päässy Sputnik mun toppilistalle. Tee vastalista - ja laita mulle tiedoksi!

    VastaaPoista

Keltaiset kiitokset kommentistasi.