maanantai 24. syyskuuta 2007

Moravia varasti kuukauden

Alberto Moravia. 1934.
Lähes kuukausi vierähti edellisestä kirjoituksesta. Tänä aikana päätin kesäloman ja aloin lukea Alberto Moravian 1934 -kirjaa. Kirja eteni parin sivun päivävauhdilla, eikä yksistään siitä syystä, että aika on ollut kortilla.

Moravian kirjat etovat minua todella [Ok, en ole lukenut Kahta naista, ehkä se muuttaa mielipiteeni.] Moravian naiskuva on järkyttävän syvältä, mieskuvasta puhumattakaan. Ainoa osa kirjasta, jonka luin ahmien, oli ikääntyneen Sonian tarina. Pitäisikö Sonia lukea vanhan maailman metaforana - vai ovatko iäkkäät naiset seksuaalisine haluineen Moravialle vain pilkattavia hylkyjä.

Varmastikin kirja kuvaa saman naisen kahden kääntöpuolen, Beaten/Truden, kautta maailman kahtiajakoa toisen maailmasodan käännekohdassa. Sinänsä nerokasta. Rakkaus, himo, sota ja kuolema. Mitkä ominaisuudet voisivat liittyä toisiinsa näitä lähemmin? Tulihan se kaksoisitsemurhakin sieltä lopulta.

Jos tästä kirjasta jotain jää pohdittavaksi niin johtomotiivi "Onko mahdollista elää epätoivossa eikä silti kaivata kuolemaa". Ja myös Kleistin ja Henrietta Vogelin saksalaisromanttinen rakkaustarina.

1 kommentti:

 1. Minulla on aivan päinvastainen kokemus Moravian Vuosi 1934-kirjasta.

  Ensimmäisen kerran luin sen joskus 20-vuotiaana (olen nyt 42-v) ja siitä lähtien olen pitänyt kirjan kesälukemistossani. Minulla on tapana aloittaa kesälomani tai kesänviettoni auringon varjossa istuen ja lukien Vuosi 1934-kirjaa.

  Haaveenani on matkustaa joskus vielä Caprille.

  Minulle Moravien kirjat edustavat nimenomaan erotiikkaa ja elämänpohdiskelua.

  Tässä kirjassa en havaitse mitään sovinistista. Nimenomaan naisena pidän kirjasta ja siitä kuinka Moravialla on luonnollisesti miehen katsantokanta kaikkiin asioihin. Naista hän ei voi ymmärtää täysin. Tämän puutteen huomaa hänen kirjoistaan. Hänellä on aina miehinen näkökulma seksiin ja kaikkiin muihin asioihin. Mutta feministinä hyväksyn tämän elämän tosiasian.

  Kaikki parhaat mieheni ovat olleet sovinisteja!

  VastaaPoista

Keltaiset kiitokset kommentistasi.