Arkkitehdin kaupunkiopas

Italo Calvinon Näkymättömistä kaupungeista minulla ei ole juurikaan kirjoitettavaa.

Paitsi: erikoinen kirja kaupungeista. Monia pikkulukuja, jotka on nimetty Kaupungit ja jotain [muisti, halu, merkit, vaihdot, silmät, kuolleet] tai .....

Pisteluvut ovat kaupunkeja kehystävä kertomus, jossa Marco Polo tarinoi matkoistaan Mongolian suurkaani Kublaille. Jotta kuvio ei olisi liian yksinkertainen, Marco käyttää merkkejä, ei sanoja. Ja loppua kohti lukija joutuu pohtimaan, onko kaupungeissa todella vierailu, vai vain uneksittu, ja mitä aikaa eletään, kun linnan muurien seassa puhutaan Broadwaystä.

Takakanteen on kustannustoimittaja lohkaissuit rohkeat ylistykset: "Calvino tuntuu nyt yltävän syvemmälle kuin koskan ennen, pureutuvan olennaisimpaan ihmisessa ja ihmisissä."

Minusta tässä kirjoitettiin arkkitehtuurin kaupunkiteoriaa. Kuivasti, raskaasti ja teatraalisesti.

PS. Kävin kesällä kaupungissa, Kolocepissa, jota paikalliset väittivät Marco Polon kotikaupungiksi. "Polokirja" olisi kannattanut lukea siellä!

Kommentit

Susanna Rautio Goodreadsissä

Susanna's books

Sons and Lovers
it was amazing
Jos ottaisin jonkun kirjan autiolle saarelle, se olisi tämä. Luin kirjan ensimmäistä kertaa 19-vuotiaana ja sen jälkeen useasti suomeksi ja englanniksi. Se on todella harvinaista. En yleensä lue kirjoja uudelleen. 19-vuotiaana samaistui...

goodreads.com