Aikuisia ihmissuhteita

Kun iskee halu lukea laatutekstiä aikuisista ihmissuhteista, kannattaa valita Richard Ford. Sellainen oli tunnelma, joten luin Syntien paljouden.

Novellikokoelma [Fordin ainoa, ainakin suomennetuista?] sisältää kymmenkunta ihmissuhdesyntiä. Kyse on yleensä uskottomuudesta, mutta myös valheellisuudesta, itsekkyydestä ja petollisuudesta. Niihin sotkeutuvat mies ja nainen, joilla useimmiten ei ole siihen mitään perusteltua syytä. He ovat riittävän onnellisissa avioliitoissa, joten uusia suhteita napataan arjen piristykseksi. Vähän niin kuin nauttisi illallisen Michelin ravintolassa vähän useammin, kuin on varaa.

Ford kirjoittaa hienosti niistä hetkistä, kun suhde syttyy ja sitten äkkiä sammuu. Kun ensin ihastut illalliskumppanin roisiin huumoriin tai viileään tyylikkyyteen. Ja sitten muutaman intohimoisen tapaamisen jälkeen saapuu mykistävän viileyden henki, joka muuttaa sen toisen moukkamaiseksi tai laskelmoivaksi. Elämän keveys on kuitenkin ennallaan:

Tunteet eivät olleet mitäänkään pahoja, eron hetki ei ollut ennenkokematon, eikä mikään johtanut lohduttomuuteen.

Tarinat on kirjoitettu hyvin intensiivisesti henkilöidensä näköisiksi ja näkökulmista. Nämä miehet ja naiset voivat aivan hyvin löytyä osoitekirjastasi tai tuttavapiiristäsi, niin arkista ja helposti samaistuttavaa heidän elämänsä on.

Fordin teksteissä naiset vievät ja miehet vikisevät. Tai sellaiseksi tilanne lopulta paljastuu, vaikka lukija käsitti kuvion alussa aivan toisinpäin.

Tutka -novellissa Marjorie Reeves kertoo miehelleen Stevenille suhteestaan. Ennen paljastusta Marjorie on tekopirteä, miellyttämishaluinen ja vähän yksinkertainen tytönhupakko, johon ystävät arvelevat Stevenin kyllästyvän nopeasti. Paljastus muuttaa voimasuhteet radikaalisti: Marjorie nostaa kirjalmellisesti kytkintä. Ja siinä oli sekin avioliitto.

Vieraalla maalla -novellissa kanadalainen Madeleine kyykyttää työtoveriaan Henryä. Pariskunta on päättänyt lopettaa kaksivuotisen suhteensa, joka Henryn mielestä osoitti kuihtumisen merkkejä jo aiemmin. Madeleinen mies saa Henryn ja Madeleinen kiinni rysän päältä hotellihuoneesta. Tapaus selviää ansaksi, jolla Madeleine halusi varmistaa suhteen päättymisen. Sillä on niin vaikeaa lopettaa jotain, joka ei kunnolla edes alkanut.

Hienon, ja tunnelmaltaan varsin erilainen, teksti on pienoisromaani Kuilu. Juttu alkaa Fordille tyypillisesti: kaksi hänen suosikkiammattinsa edustajaa, kiinteistövälittäjää, tapaa palkintojenjakotilaisuudessa ja hullaantuu johonkin mystiseen toisissaan. Seuraa intohimoinen suhde, joka huipentuu retkeen Grand Canyoniin. Francesille sen merkitsee henkistä eheytymistä, Howardille vain pientä seksitrippiä. Avautuu kuilu, josta tulee dramaattisempi kuin kumpikaan saattoi etukäteen aavistaa.

Jos ei muun, niin Kuilun takia kannattaa lukea Syntien paljous.

Kommentit

  1. Olen lukenut muistaakseni Richard Fordilta vain Maan laulun, mutta pidän hänen tyylistään. Jos olisi aikaa, tämäkin kirja saisi tulla luokseni, sillä olen myös innokas novellien lukija.

    Lueppas 'aikuisista' ihmissuhteista ja kokeile Raymond Carverin Mistä puhumme kun puhumme rakkaudesta (KK).

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Keltaiset kiitokset kommentistasi.

Susanna Rautio Goodreadsissä

Susanna's books

Sons and Lovers
it was amazing
Jos ottaisin jonkun kirjan autiolle saarelle, se olisi tämä. Luin kirjan ensimmäistä kertaa 19-vuotiaana ja sen jälkeen useasti suomeksi ja englanniksi. Se on todella harvinaista. En yleensä lue kirjoja uudelleen. 19-vuotiaana samaistui...

goodreads.com