I.B.S.:llä on parhaat tarinat?

Nautin Isaac Bashevis Singerin Kaksi maailmaa -sarjasta aivan hurjasti. Tämäkin Singerin romaani sijoittuu pääasiassa Puolaan ja Varsovaan, jonne kasaantuu rotujen, kansallisuuksien, kielien, uskontojen ja eri maailmassa elävien sukupolvien sekasotku.

Meidän aikamme sukupolvien kuilu tuntuu aivan pikkunorolta siihen verrattuna, miten 1800-luvun lopun juutalaissupolvet erosivat toisistaan. Vanhemmat lukivat tooraa ja talmudia, kävivät Jeshiva-koulua, kasvattivat partaa ja otsakiehkuroita eivätkä tienneet maapallon edes olevan pöyreä. Seuraava sukupolvi opiskeli ranskaa ja englantia, kääntyi tai aloitti suhteet toisuskoisten kanssa, ryhtyi sosialistiksi tai matkusti Amerikkaan ja Palestiinaan.

Siinä ei toisten ymmärtäminen oikein näyttänyt tulevan kyseeseen.

Romaaneissa seurataan kahta sukua, ja henkilöitä on massoittain. Silti, toisin Coenin romaanissa, nämä henkilöt ovat iästä tai sukupuolesta riippumatta kiinnostavia, kiehtovia persoonia. Heidän kanssaan on upeaa uppoutua vanhaan Eurooppaan. Pahaa vaan tekee, kun kohtalot eivät vaikuta kovin loistokkailta.

Suosikkihenkilöni kaikista on Ezriel. Sosiaalinen orpo ja epäilijä jo pienestä pitäen, mutta onneksi sielunkumppani oli luvassa.

Suosittelen!

Kommentit

  1. yhtään ibssän kirjaa en ole lukenut, mutta tarinoista tuli mieleeni, ylittääkö jopa john irvingin tarinat? pystyykö näitä vertaamaan?

    t. kollega

    VastaaPoista
  2. En osaa oikein verrata näitä kahta. IBS on aiempaa sukupolvea ja ehkä hänen elinpiiristään kirjoihin tulee kiehtova menneen maailman tuntu, satuisuus. IBS myös pyörittelee ainakin näissä kirjoissa huikeaa henkilögalleriaa, Irvingillä muistaakseni keskushenkilö on aina selvä, vaikka tarinathan niissäkin ovat loistavia.

    VastaaPoista
  3. Muitakin yhtä hulluja löytyy! Olen lukenut KAIKKI keltaiset kirjat kronologisessa järjestyksessä; menossa nro 384 ja jäljellä enää 385 ja 386. Kirjallisuusmatka on ollut huikea. Terveisin Leena Antola, Nousiainen

    VastaaPoista
  4. Bravo Leena! Minuakin kiinnostaa koska aloitit ja kauan on kestänyt? Entä motiivisi? Ja mitkä ovat suosikkisi?

    VastaaPoista
  5. Aloitusajankohdan selvittäminen osoittautui yllättävän hankalaksi. Se ajoittuu aikaan bc eli before children; esikoinen syntyi -97 ja kaksoset -98. Aika oli kortilla, joten piti olla selvillä jo kirjastoon mennessä, mitä lainata. Yhtä hankalaa on nimetä yhtä tai kahta suosikkia: useimmat klassikot, nobelistit, pulitzeristit ovat kyllä pitäneet otteessaan. Mutta matka jatkuu ja kuulin kirjastossa, että Otavalla on joku sininen kirjasto. Ihanaa, kun edessä on vielä "lukemattomia" kirjallisuusmatkoja! Terveisin Leena

    VastaaPoista
  6. Iisakin Varjoja Hudsonin yllä oli mainio.

    VastaaPoista
  7. Kiitos vinkistä. Enpä ole lukenut, saatika kuullut kehuja ennemmin.

    VastaaPoista
  8. Harvoin jonkin kirjan viimeisen sivun luettuaan haluaisi aloittaa heti uudelleen alusta. Tämän kirjan kohdalla minulle kävi näin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Keltaiset kiitokset kommentistasi.

Susanna Rautio Goodreadsissä

Susanna's books

Sons and Lovers
it was amazing
Jos ottaisin jonkun kirjan autiolle saarelle, se olisi tämä. Luin kirjan ensimmäistä kertaa 19-vuotiaana ja sen jälkeen useasti suomeksi ja englanniksi. Se on todella harvinaista. En yleensä lue kirjoja uudelleen. 19-vuotiaana samaistui...

goodreads.com